RealityMIX.cz

YIT hodnotí první čtvrtletí: prodeje oproti plánu zvýšila o téměř 70 %

YIT hodnotí první čtvrtletí: prodeje oproti plánu zvýšila o téměř 70 %

19.4.2021: Společnost YIT za první kvartál roku 2021 navýšila realizované prodeje o 68 %. Z původně plánovaných 68 bytů našlo svého nového majitele dokonce 112 jednotek. S ohledem na obrovskou poptávku po novém bydlení developer nabídl nyní ke koupi bytové jednotky v dalších dvou budovách projektu Koti Libeň. Hrubá stavba všech domů by měla být dokončena v závěru letošního roku, kolaudace by pak měla proběhnout na přelomu let 2022 a 2023. Práce dále běží také na druhé etapě komplexu Ranta Barrandov, v pořadí deváté fázi čtvrti Suomi Hloubětín a na revitalizaci bývalé továrny Meopta do podoby rezidence Parvi Cibulka se stylovým loftovým bydlením. Souběžně s tím pokračuje YIT v přípravě dalších projektů, hledání nových akvizičních příležitostí a v rozšiřování svého portfolia nájemních bytů.

YIT utvrdila svou pozici mezi pěticí předních českých rezidenčních developerů, když se během prvních tří měsíců letošního roku postrala o razantní nárůst svých plánovaných prodejů. Na zvýšeném zájmu o koupi nových bytů se podepsali mimo jiné investoři, kteří v současné nejisté době poptávají dlouhodobý a bezpečný způsob, jak uložit a zhodnotit své peníze. „Investice do bytu se řadí k těm nejstabilnějším, nemovitosti neztrácí na hodnotě, naopak je vidět z předchozích let, že stále rostou,“ vysvětluje obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová a dodává: „Spousta lidí je nakupuje právě s touto vidinou, nicméně jsou pak překvapeni, kolik starostí a zařizování je následně čeká. Naši činnost jsme tak již v minulosti pro naše klienty rozšířili o komplexní služby nájemního bydlení, kdy investorům a majitelům zajistíme veškerý servis od vybavení interiéru nábytkem a sehnání vhodného nájemce přes vyřizování smluv a hlídání plateb až po údržbu a kompletní správu pronájmu.“

I když bude výstavba a prodej bytů do osobního vlastnictví stále tvořit většinu portfolia společnosti, s ohledem na poslední trendy se YIT plánuje v mnohem větší míře věnovat nájemnímu bydlení – pro tyto účely se chystá letos z celkového počtu 400 až 650 nových bytů vyčlenit cca 20 %. Hned několik desítek jednotek k pronájmu zařadí do připravovaného projektu Lappi Hloubětín, který vznikne v těsném sousedství areálu Suomi Hloubětín a dohromady tak vytvoří jeden z největších rezidenčních komplexů v Praze.

V reakci na přetrvávající nedostatečnou nabídku na trhu bydlení YIT přichází i v období pandemie koronaviru s výstavbou nových rezidenčních projektů. Byť se lidé nyní nacházejí v ekonomicky nejisté situaci, na trhu s novými byty se výrazné dopady epidemie neprojevily. „Vysoká poptávka po koupi vysněného bydlení či nemovitosti na investici neutichá. To pociťujeme také u projektu Koti Libeň, v němž jsme začátkem roku spustili prodeje první etapy B a s ohledem na velký zájem je více než polovina prodaná. Od dubna tak mohou zájemci nově kupovat byty i ve zbývajících dvou budovách A a C,“ uvádí Dana Bartoňová.

Rezidenční projekt Koti Libeň, jehož název znamená ve finštině domov, vyroste mezi ulicemi Františka Kadlece a Červená Báň na Praze 8. Celkem 3 domy o čtyřech až pěti podlažích vytvoří polouzavřený blok ve tvaru písmene U. Nabídnou bytové jednotky s dispozicemi od 1+kk do 5+kk a podlahovou plochou až 114 m2. K většině z nich bude náležet balkon, terasa či předzahrádka s orientací do vnitrobloku nebo nové klidné vnitřní ulice. Ta poslouží jako vjezd do podzemních garáží. V projektu se budou nalézat sklepy a sklepní kóje, kočárkárny, místnost pro mytí kol a psů a také dostatek zeleně. Architektonický návrh v moderním a minimalistickém designu respektuje okolní zástavbu a obsahuje rovněž prvky udržitelného rozvoje.

Kromě toho developer pokračuje v realizaci a přípravě dalších svých projektů. V areálu Suomi Hloubětín postupně roste téměř 900 bytů. V současnosti je ve výstavbě již devátá etapa Vantaa s celkem 104 komfortními byty, z nichž už zbývá volných jen posledních pár. Momentálně probíhají práce také na druhé fázi rezidence Ranta Barrandov se 118 nízkoenergetickými jednotkami ve finském stylu. Prodáno je téměř 70 %. U obou těchto etap se kolaudace plánuje v tomto roce. Ve výstavbě je rovněž unikátní projekt Parvi Cibulka vznikající přestavbou bývalé továrny Meopta, který zahrne 150 moderních bytů loftového typu v několika originálních variantách. K dokončení hrubé stavby by mělo dojít letos na jaře. Nové projekty pak YIT chystá například v Praze 9, 11, 12 a 15.

O YIT a YIT Stavo:
Společnost YIT (výslovnost: vaj aj tý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila 20 projektů (včetně jednotlivých etap větších celků, které samy o sobě de facto představují středně velké bytové projekty). Ve výstavbě jsou nyní 4 projekty: Ranta Barrandov, Koti Libeň, revitalizace původní továrny Meopta na rezidenční projekt Parvi Cibulka a přelomový projekt Suomi Hloubětín s 10 etapami bytových domů. Na ploše původního 9hektarového brownfieldu v Hloubětíně vzniká nová čtvrť s bydlením, obchodními prostory a školkou, ve které najde domov více než 2 500 obyvatel. YIT čtvrť dále rozšíří o nový polyfunkční projekt Lappi Hloubětín s téměř 290 byty a komerčními prostory o výměře cca 3 500 m2, jehož výstavbu plánuje zahájit letos. Další projekty má developer v přípravě.

Foto: Koti Libeň

- tisková práva -

Zdroj: www.yit.cz

Autor: YIT

Podobné články