RealityMIX.cz

Zařizujeme obývací pokoj, který odolá módním trendům

Zařizujeme obývací pokoj, který odolá módním trendům

17.12.2019: Obývací pokoj patří společně s kuchyní a ložnicí k místnostem, které jsou součástí prakticky každého bytu a domu. Jde o jednu z dominant domácnosti, která slouží pro trávení volných chvil s rodinou i návštěvou.

Jde proto o místnost, která by měla být útulná, moderní a vybavena nábytkem, který vydrží časté a třeba ne úplně šetrné používání. Nejde však o malou investici – jak tedy zařídit obývací pokoj, pokud se v něm za pár let nechcete cítit jako ve skanzenu připomínajícím předloňské nábytkářské trendy?

Vyhněte se řetězcům, inspirujte se v minulosti

Dejte si pozor na přehnanou inspiraci a nákupy ve velkých nábytkářských řetězcích. Jejich cílem není vybavit jednorázově váš obývací pokoj – potřebují, abyste se k nim pravidelně vraceli. Z toho důvodu je jejich nábytek spíše spotřebním zbožím než celoživotní investicí. Jednotlivé kusy jsou navrhovány tak, aby odpovídaly současným módním trendům (volba specifického dřeva i povrchové úpravy) a jsou vyráběny z levných materiálů. Nábytek tak rychle podlehne zkáze morální (přestane se vám líbit) i fyzické (snadno se poničí či úplně rozpadne).

Raději se inspirujte v historii. Zastarat prakticky nemůže masivní nábytek z klasického dřeva (dub, buk…), nátěry by pak měly jen mírně korigovat odstín a dodat dřevu chybějící lesk.

Považujete masivní nábytek za neekologický či drahý? V případě masivního nábytku jde obvykle o nákup na celý život. Produkci odpadu tedy oproti spotřebnímu nábytku z řetězců minimalizujete, z dlouhodobého pohledu se jedná i o ekonomicky výhodné řešení.

Prostornost a praktičnost

Častým neduhem českých obýváků je zaplavení místnosti spoustou suvenýrů z dovolených, fotografiemi dětí, porcelánem a dalšími drobnými dekoracemi. V jednoduchosti je krása. Vyberte si několik vkusných doplňků, pořiďte si jednu profesionální rodinnou fotografii, ostatní fotografie dejte do alba a zbytek dekorací uskladněte či darujte na dobrou věc.

Pamatujte i na praktičnost pokoje. Sedací soupravy dnes zpravidla slouží také jako druhé lůžko pro návštěvy. Nemusí přitom jít o nevkusnou sedačku, úložné prostory a rozkládací mechanismy lze dnes umístit do nábytku, u kterého skryté funkce na první pohled nepoznáte. Vyhraďte si místo, kam uložíte deskové hry, knihy, časopisy a další věcí, které se v mnoha obývacích pokojích ledabyle povalují a narušují tak celkový koncept místnosti.

Světlo pod kontrolou

Není nic smutnějšího než tmavý byt – o obývacím pokoji to platí dvojnásob. Pokud bydlíte v bytě s malými okny, pomozte mu návrhem pokoje ve světlých barvách, hrajte si s rozmístěním jednotlivých kusů tak, aby u okna byl nízký nábytek, u zdí naopak vyšší kusy, aby se světlo dostalo do celé místnosti.

V moderních bytech a domech je naopak nutné zapracovat regulaci světla. Je skvělé, když máte možnost pokoj přirozeně prosvítit. Přijdou ale i dny, kdy je nutné sluneční svit odstínit, aby v místnosti nerostla teplota nad únosnou míru.

Televizi, která byla několik posledních desítek let dominantou většiny „obýváků“, dnes často nahrazuje tradiční krb. Teplo a příjemné tlumené světlo z ohně dokáže vykouzlit během dlouhých zimních večerů nezaměnitelnou atmosféru. Máte-li možnost, krb by neměl ve vašem obýváku chybět.

Zdroj: eVisions Advertising (k.p.)

Podobné články